Aktuality

29.10.2019

Bez změny důchodového systému se penze dostanou pod 40 procent průměrné mzdy

Na pouhé čtvrtině průměrné mzdy budou podle analýzy společnosti Deloitte za 50 let.

Společnost Deloitte vydala analýzu budoucnosti českého penzijního systému pro případ, že neproběhne jeho reforma nebo nebudou prováděny jeho úpravy. Udržitelný tak bude jen za trvalého klesání důchodů vůči průměrné mzdě. Možné jsou tedy tyto alternativy:
• Nedojde-li k žádným změnám, důchod klesne pod 25 % průměrné mzdy.
• V případě, že by vláda automaticky udržovala výši průměrného důchodu na 40 % průměrné mzdy, náklady na důchody by postupně do roku 2055 vzrostly z 8,3 na 10,5 % HDP. Důchodový systém by se dostal do deficitu až 1,9 % HDP.
• Obrovskému deficitu by zabránilo zvýšení sazby důchodového pojištění z 28 na 34 procent hrubé mzdy okolo roku 2060. Ale s vědomím toho, že již dnes je zdanění práce v ČR jedno z nejvyšších v celé EU, je tato možnost nereálná.
• Další z možností, jak deficitu předejít, je zvýšit věk odchodu do důchodu na 69 let. Tato varianta ale naráží na fyzické limity.
• Zbývá tedy alternativa v podobě zapojení penzijního spoření, čímž se náhradový poměr zlepší.

Český systém je totiž velmi rovnostářský a se stoupajícími příjmy náhradový poměr rapidně klesá. Mohou za to takzvané redukční hranice (ty se samozřejmě týkají státních penzí, ne vašeho soukromého penzijka). Celý článek portálu Novinky.cz včetně informace, jak situaci vidí ministryně Maláčová, si přečtěte zde.

další články