Aktuality

30.07.2019

Předdůchod čerpají skoro čtyři tisíce Čechů

Vyplácejí si tedy vlastní peníze našetřené v penzijku.

Odchod do důchodu dříve než ve státem vyměřeném věku může mít dva scénáře. Předčasný důchod, který znamená podstatné snížení vypláceného důchodu, nebo předdůchod, kdy je příjem čerpán ze spoření. Nastoupit do něj může každý, komu k odchodu do penze zbývá od dvou do pěti let. „Lidé čerpají předdůchod nejčastěji dva roky a vyplácejí si deset tisíc korun,“ vysvětluje Jan Sedláček z Asociace penzijních společností.
Průměrných deset tisíc měsíčně jde penzistům z vlastních našetřených peněz, tedy z penzijního připojištění nebo spoření. Aby mohli o předdůchodu uvažovat, musí mít naspořeno alespoň 225 tisíc korun. Podmínkou je také spořit si v doplňkovém penzijním spoření.
Meziročně se počet těch, kteří dostávají předdůchod, zvedl téměř o polovinu a peníze takto čerpá zhruba 3 900 lidí. „Pozorujeme dva trendy. Na jednu stranu se neustále posouvá věk odchodu do důchodu a na druhou stranu lidé chtějí žít ve stáří aktivně, a hledají proto možnosti, jak odejít do důchodu dříve,“ přibližuje Sedláček.
Průměrná výše důchodu se letos blíží 13 tisícům korun měsíčně a každý rok odejde do penze okolo 200 tisíc lidí. Rozhovor a následně i článek o předdůchodech přinesl Český rozhlas, uloženy jsou zde.
Předdůchody mají dokonce vlastní web, informovali jsme o něm zde.

další články