Aktuality

11.06.2019

Důchodový systém v ČR je neudržitelný, varuje Evropská komise

Ministryně Maláčová chce do systému nalít další miliardy. Problém dlouhodobé udržitelnosti tím ale nevyřeší.

Evropská komise upozorňuje, že výdaje na výplatu důchodů od státu budou v příštích letech zatěžovat rozpočet ještě výrazněji. A to už nyní celá třetina státního rozpočtu jde pouze na důchody. Sociálnědemokratická ministryně práce a sociálních věcí Maláčová tak přichází s nápadem, jak stárnutí české populace do budoucna vyřešit. Náklady na jeho realizaci se odhadují na desítky miliard korun.
Navrhuje dřívější odchod do důchodu u některých náročných profesí nebo snížení rozdílu mezi důchody mužů a žen. Což rozpočet bude stát v příštích letech desítky miliard korun navíc. Dále počítá s postupným zvyšováním starobních důchodů na 40 procent průměrné mzdy. A obce by mohly získat každý rok tři miliardy korun na výstavbu bezbariérových bytů. Strategie však příliš neřeší, kde stát na jednotlivé návrhy najde peníze.
V ČR by se měly výdaje spojené se stárnutím obyvatel do roku 2070 zvyšovat až o 4,7 procentního bodu, což je pátý nejvyšší nárůst v EU. Jen v příštím roce vyjde navýšení penzí celkem na 33 miliard.
Celý článek Hospodářských novin naleznete na portálu iHNed.cz, uložen je zde.

další články