Aktuality

15.05.2019

Doplňkové penzijní spoření je skutečnou investiční příležitostí

Na rozdíl od penzijního připojištění, kde je záruka nezáporného zhodnocení vykoupena mnohdy velmi malým výnosem, nabízí nové fondy (doplňkové penzijní spoření) možnost regulérně investovat.

V účastnických fondech DPS, které provozuje osm státem licencovaných penzijních společností, se vložené prostředky zhodnocují principem klasického investování do podílových fondů. Strategie, tedy kombinace míry rizika a možné výše výdělku, nabízí každá penzijní společnost alespoň tři: od konzervativní, prostřednictvím které účastník investuje většinou do dluhopisů, až po dynamickou, která se orientuje převážně na akcie. V té je možné násobně vyšší zhodnocení investice, to s sebou ale pochopitelně nese také riziko prodělku.
Přestože uplynulý rok nemůžeme z pohledu výnosu akcií řadit k úspěšným, lepší zprávy než ty z počátku letoška si střadatelé nemohli přát. Ceny akcií v prvních měsících tohoto roku často dosáhly svých dlouhodobých maxim. S velkou pravděpodobností tak bude naplněna poučka, že penzijko, stejně jako investice do akcií, je záležitostí delšího časového horizontu. Tedy že se horší hospodářský výsledek z méně úspěšného roku rozmělní v příznivých výsledcích let ostatních, které by z logiky věci měly převažovat.
Naproti tomu konzervativní dluhopisové fondy dlouhodobě bojují s pouhým překonáním inflace.

Článek na toto téma přinesly Lidové noviny minulý čtvrtek.

další články