Aktuality

18.02.2019

Střední třída nedosahuje takových náhradových poměrů jako ta nižší

Expert navrhuje zavést u lidí s nadprůměrným příjmem povinnost spoření v II. pilíři.

Neplatí logika, podle níž čím více peněz vydělávám, tím více si budu sám odkládat. S příjmy totiž roste i spotřeba. Pokud vyděláte deset tisíc a utratíte z nich devět, tak neplatí, že jakmile začnete vydělávat 30 tisíc, zůstane vám 21. Začnete utrácet více, najdete si třeba lepší bydlení. Takže představa, že by si vyšší střední třída nějak více spořila, je nerealistická,“ tvrdí expert na penzijní systémy Petr Brabec, který se zabývá také problematikou penzí ve vztahu k živnostníkům, ženám na mateřské či dospělým studentům.
Momentálně se zabývá variantou zavedení druhého pilíře od určité úrovně příjmu. Český průběžný systém by fungoval stejně jako dosud, jen by se udělalo politické rozhodnutí, že všichni mají mít čistý náhradový poměr na nějaké úrovni, například 60 procent. A ti, kterým by ve stávajícím systému nevycházel, by nad tuto částku platili ještě do druhého pilíře.
Nízkopříjmové skupiny obyvatelstva a nižší střední třída by pak byly ošetřeny průběžným pilířem, od vyšší střední třídy by byli lidé zajištěni oběma pilíři. A čím by byl člověk bohatší, tím větší podíl by na jeho důchodu měl druhý pilíř oproti prvnímu.
Celý rozhovor s expertem si přečtěte na webu Novinky.cz, uložen je zde.

další články