Aktuality

22.01.2019

Vyřešil by problém českých penzí tzv. základní příjem?

Jedná se o příjem, který není vůbec ničím podmíněn.

Ničím nepodmíněný příjem má své odpůrce i zastánce. Simulovat jeho zavedení v Česku nám umožňují data Českého statistického úřadu, který eviduje průměrné příjmy českých domácností. Sleduje, za co utrácejí, kolik si naspoří nebo jak vysokým daním čelí. Všechny domácnosti jsou navíc rozděleny do deseti skupin podle příjmů na člena domácnosti. Například první a druhá skupina v grafu níže tak představují domácnosti s dětmi. Nejčastěji otec pracuje, žena pobírá rodičovský příspěvek a stará se o děti. Vzhledem k tomu, že podpora rodin s dětmi je v Česku nízká, znamená přítomnost dětí v rodině nízkou životní úroveň. Naopak nejbohatší, tedy desátou skupinu domácností tvoří převážně bezdětní lidé.

Rozdávání peněz za nic může znít jako sci-fi. Základní příjem ale nabízí alternativu, kterou by bylo možné alespoň částečně vyřešit i problém penzijního systému poměrně rychle. Jeho zavedení dokáže současný průběžný systém důchodového zabezpečení transformovat, aniž by vznikla generace, která bude muset platit důchod nejen svým rodičům, ale ještě si šetřit na svůj vlastní. V případě penzistů by jistě v první fázi musel být zaveden nějaký zásluhový prvek, neboť penze ve výši 10 000 korun pro každého by zejména u lidí, kteří mají dnes vyšší penze, vzbudilo nevoli. Další generace by ovšem už věděly, že pokud si během života nebudou dávat peníze stranou, třeba právě ze základního příjmu, čeká je rovný důchod.

Reforma penzí je, jak se zdá, v nedohlednu. Přitom ji Česko nutně potřebuje. Jenže se rovná politické sebevraždě a zatím se k ní nikdo neodhodlal. Český důchodový systém se ale jinak za pár desítek let zhroutí. A až ta doba nastane, budou se politici chytat každého alespoň trochu přijatelného řešení.

Celý článek Hospodářských novin si přečtěte na jejich webu zde.

další články