Aktuality

21.06.2018

Češi investováním raději vydělají méně, než aby riskovali prodělek

Ohledně investic jsme stále velmi konzervativní a výnosy jsou tak nižší.

Češi své peníze investují velmi opatrně. Nejvíce využívají penzijko a životní pojištění, spořicí účet a stavební spoření. Většina přitom dává přednost nižšímu riziku. A to jde ruku v ruce s nižším výnosem.
Nejčastěji máme peníze uložené u penzijních společností. Podle průzkumu si na penzi spoří tři pětiny lidí a necelá pětina o této možnosti uvažuje. Na důchod máme z vlastních zdrojů naspořeno většinou přes 50 tisíc korun.
Přitom každá z osmi licencovaných penzijních společností nabízí v rámci doplňkového penzijního spoření ve svých účastnických (tedy tzv. nových) fondech minimálně tři, ale klidně i čtyři investiční strategie. Ze starého penzijka, tedy penzijního připojištění zůstal ze zákona vždy zachován tzv. PKF (povinný konzervativní fond). Ten, jehož prostřednictvím společnosti investují nejvíce do státních dluhopisů. Riziko prodělku téměř neexistuje, ale výnosy mnohdy neporazí ani inflaci a střadatel tak profituje pouze ze státního příspěvku. Na opačném konci je u každé společnosti fond dynamický, který se soustředí zejména na akcie a na výnosech je to znát – pohybují se ve vyšších jednotkách procent, ale ani výnos přes pěkných deset procent není výjimkou. Riziko prodělku je však vyšší. Proto společnosti nabízí zpravidla i třetí (někdy i čtvrtou) cestu, která je na pomezí obou strategií a výnos i riziko jsou úměrně vyrovnané. Svou pravidelnou úložku je také možné v rámci jedné penzijní společnosti mezi jednotlivé strategie procentuálně dělit.

Článek o Češích jako konzervativních investorech přinesl portál Novinky.cz a vy si jej můžete přečíst zde.

další články