Aktuality

16.04.2018

Prezident APS ČR Aleš Poklop v České televizi

Nedělní Otázky Václava Moravce tentokrát nastolily i několik penzijních témat.

V již tradičním nedělním pořadu Otázky Václava Moravce se tentokrát sešli hosté nad tématy týkajícími se penzí v České republice. S prezidentem Asociace penzijních společností ČR Alešem Poklopem diskutoval i profesor Martin Potůček a ekonom se specializací na důchodový systém Jiří Šatava.
Moderátor Moravec se ptal na smysluplnost již páté důchodové komise nebo třeba na oddělení důchodového účtu od státního rozpočtu. V pořadu zazněly ze záznamu i názory předchozích hostů České televize. Většinou se shodli, že stát, tedy různé vlády, podmínky ohledně penzí velmi často mění. Podle profesora Potůčka by se stát měl v tomto ohledu zavázat alespoň k tomu, že stanoví, kolika procenty z hrubého domácího produktu se na důchodech bude podílet. Podíl důchodových výdajů v HDP totiž není stálý. O to horší je fakt, že jeho změny jsou směrem dolů, stát tedy na penze uvolňuje méně prostředků.
Prezident APS ČR vyzdvihl benefity, které Češi při spoření na penzi již čerpají, a poukázal na vylepšení nového systému DPS po roce 2015 i na další úpravy, jimiž chce asociace systém ještě více zatraktivnit.
Pro koncesionáře veřejnoprávní televize je záznam druhé části OVM z neděle 8. dubna uložen zde.

další články