Aktuality

26.02.2018

Příspěvek ke spoření na penzi jako zaměstnanecký benefit je na vzestupu

Firmy se snaží získat nové pracovní síly a příspěvky na penzi hrají významnou roli.

Mezi benefity, jimiž se firmy snaží získat nové pracovní síly, hraje významnou roli příspěvek na penzijní připojištění nebo doplňkové penzijní spoření. Při současném nedostatku pracovníků se však jejich význam ještě zvyšuje. Příspěvek od zaměstnavatele ke konci loňského roku využívalo už téměř 1,423 milionu Čechů, což je téměř třetina všech, kdo si dobrovolně spoří na penzi. Počet lidí, kteří dostávají od zaměstnavatele příspěvek na penzi, se během loňského roku zvedl zhruba o 40 tisíc. Tím se oproti roku 2016 téměř zdvojnásobil. Průměrný příspěvek zaměstnavatele na spoření v nových (účastnických) fondech vzrostl na 885 korun, ve starých (transformovaných) fondech na 832 korun.
Zájem zaměstnavatelů přispívat na důchodové spoření se v poslední době zvyšuje díky tomu, že ekonomika výrazně roste a firmám se daří. Ještě před třemi lety dostávalo příspěvek 1,362 milionu lidí, což tehdy představovalo 29 procent z těch, kteří si dobrovolně spořili na penzi.
Očekáváme, že v době, kdy firmy o zaměstnance doslova bojují, bude počet těch, které zaměstnancům nabízejí benefit ve formě příspěvku na penzijní spoření, nadále růst. Stejně tak jeho průměrná výše,“ říká Jan Sedláček, mluvčí Asociace penzijních společností ČR.
K vyššímu zájmu zaměstnavatelů pomohlo také zvýšení limitu ročních daňových odpočtů pro firmy z předchozích 30 tisíc na 50 tisíc korun za každého zaměstnance.
Celý článek o příspěvku na penzi jako zaměstnaneckém benefitu, jak jej publikoval portál Aktuálně.cz, si můžete přečíst zde.

další články