Aktuality

16.01.2018

Kdo splnil podmínky a může letos začít čerpat státní důchod?

V roce 2018 vzniká nárok na starobní důchod lidem, kteří dosáhnou důchodového věku a mají uhrazené sociální pojištění alespoň za 34 let.

I když podmínky splníte, ještě to neznamená, že musíte o důchod žádat, ani to, že musíte skončit v zaměstnání či přestat podnikat. A hlavně nic nebrání tomu, abyste dál pokračovali ve spoření ve III. důchodovém pilíři.
Do 34leté doby, za kterou máte uhrazeno důchodové pojištění, se zároveň započítávají tzv. náhradní doby pojištění. Patří mezi ně například péče o dítě do čtyř let věku, základní vojenská služba, pobírání invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, doba péče o osobu závislou na pomoci jiné osoby apod. Druhou podmínkou pro odchod do důchodu je dosažení důchodového věku. V roce 2018 jej dosáhnou muži narození v listopadu až prosinci 1954 a v lednu až srpnu 1955, bezdětné ženy narozené v květnu až prosinci 1955, ženy narozené v květnu až prosinci 1956, které vychovaly jedno dítě, ženy narozené v květnu až prosinci 1957, které vychovaly dvě děti, ženy narozené v květnu až prosinci 1958, které vychovaly tři či čtyři děti, a konečně ženy narozené v květnu až prosinci 1959, které vychovaly pět a více dětí. Odejít do důchodu je právo, ovšem ne povinnost. Pokud se rozhodnete o důchod požádat, obraťte se na okresní správu sociálního zabezpečení podle místa trvalého bydliště.
Článek o letošních odchodech do důchodu přinesl portál Novinky.cz a celý si jej můžete přečíst zde.

další články