Aktuality

02.11.2017

Výnosy fondů DPS jsou velmi rozdílné. Střadatelům ale vydělávají výrazně více než „staré“ penzijní připojištění

V každém případě záleží na zvolené strategii, výnosy v DPS se pohybují mezi 0,06 a 7,5 %.

Fondy penzijního připojištění (do kterých již od roku 2013 nelze vstupovat) měly garanci nezáporného výsledku a možnost čerpání výsluhové penze po minimálně 15 letech spoření. Jejich výnosy byly ale svázány právě garancí, že účastník neprodělá. Portál iDnes.cz ve svém článku přinesl přehled výnosů ve fondech doplňkového penzijního spoření (DPS), které výše popsané výhody nemá, nicméně i přes risk, že účastník prodělá, přináší o to zásadnější zisky. Nejlépe si vede fond Conseq, a to jak v meziročním, tak i v dlouhodobém horizontu. Jeho investiční strategie vynesla střadatelům meziročně 7,5% zhodnocení prostředků. Druhou příčku obsadila NN Penzijní společnost. Průměrné zhodnocení jejích účastnických fondů činí za poslední rok 3,81 %. Třetí místo patří České spořitelně – penzijní společnosti, a to s průměrným zhodnocením 1,26 %. „Možnost vyšších výnosů je samozřejmě vykoupena vyšším rizikem, ale pokud máte na spoření do důchodu ještě desítky let, nejistota se samozřejmě snižuje,“ vysvětluje mluvčí Asociace penzijních společností ČR Jan Sedláček.
Z pohledu počtu střadatelů obsadila první místo Česká spořitelna – penzijní společnost. Mezi osmi penzijními fondy vede nejen v počtu účastníků, ale i ve výši vlastního kapitálu, tedy v objemu peněz, které jí účastníci svěřili a které zhodnocuje. Z pohledu objemu svěřených prostředků je druhá Penzijní společnost České pojišťovny a třetí pak ČSOB Penzijní společnost.
V „novém penzijku“, tedy v doplňkovém penzijním spoření si ukládá prostředky na důchod 658 464 střadatelů. Osm penzijních společností nabízí celkem 27 fondů rozdílných strategií, od povinných konzervativních až po dynamické. Detailní meziroční výsledky k přelomu září a října tohoto roku přinesl portál iDnes.cz a vy si je můžete přečíst zde.

další články