Aktuality

17.10.2017

Už 658 tisíc střadatelů v doplňkovém penzijním spoření

A to z celkového počtu přes 4,5 milionu účastníků. Zbývajících 3,9 milionu zůstává v původním systému, který peníze zhodnotí omezeně.

V rámci doplňkového penzijního spoření se peníze zhodnocují v účastnických fondech, které fungují na principu klasického investování do podílových fondů. „Investice účastnických fondů jsou různorodě diferencované podle investičních profilů – konzervativní, vyvážený a dynamický,“ vysvětluje Jan Sedláček, tiskový mluvčí Asociace penzijních společností ČR.
Záleží na každém střadateli, jaké riziko je ochoten podstoupit. Investiční strategii si totiž volíte sami a v průběhu spoření ji můžete změnit. Máte-li tedy do penze například ještě 20 let, můžete si zvolit dynamickou strategii s převahou akciových fondů a třeba pět let před důchodem přejít na variantu s nižší mírou rizika.
V každém případě výkonnost účastnických fondů (s výjimkou konzervativních) předstihuje transformované fondy. Kromě výnosu ale lze získat ještě další peníze díky státnímu příspěvku. Abyste na něj dosáhli, musíte si měsíčně spořit minimálně 300 korun, ke kterým získáte od státu dalších 90 korun. K šesti stovkám vám stát přidá 150 korun. A k tisícovce pak 230 korun, což je maximální měsíční příspěvek.
Ušetřit můžete také na daních. „V případě ideální úložky tři tisíce korun a více si může účastník od základu daně odečíst až 24 tisíc korun,“ uzavírá mluvčí APS Jan Sedláček. Maximální roční úspora tak činí 3 600 Kč. Článek přinesly 6. října Lidové noviny.

další články