Aktuality

14.08.2017

Politické strany se před volbami shodují, že penzijní systém nutně potřebuje úpravy

Ve hře je možnost návratu druhého důchodového pilíře z éry Nečasovy vlády i možnost přispívat na důchod přímo svým rodičům.

Po čtyřech letech se opět blíží sněmovní volby, a tak se častěji setkáváme s novými nápady a návrhy našich politiků. A ani téma důchodového systému pochopitelně netvoří výjimku. Lidovci půjdou do voleb s myšlenkou, že by lidé část peněz, které nyní povinně odvádějí státu jako sociální pojištění, mohli přesměrovat na účty svých rodičů. Zamezilo by se tím situaci, kdy matkám, které zůstávají doma s dětmi, klesají kvůli péči o potomky jejich budoucí důchody. Reforma penzijního systému je podle předsedy KDU-ČSL Bělobrádka nutná. A o potřebě reforem mluví také sociální demokraté, TOP 09, hnutí ANO 2011 i ODS. Ta má v programu velmi podobný nápad a mluví již o konkrétním čísle: chce zavést možnost odeslat jedno procento důchodového pojištění jako příspěvek na důchod přímo svým rodičům nebo prarodičům, kteří jsou v penzi. Hnutí ANO 2011 prosazuje myšlenku zavedení individuálních účtů, aby se člověk mohl kdykoliv podívat na aktuální stav. Tedy kolik peněz do systému již odvedl, kolik za něj uhradil zaměstnavatel a na jaký důchod má nárok. Zajímavý je postoj sociálních demokratů. Nápad, aby děti pomáhaly s penzí rodičům, se straně jeví zajímavý. Přitom stejná strana nedávno prezentovala studii, podle níž je systém českých penzí stabilní a není třeba jej měnit. Tím si strana vysloužila kritiku.
Důchodový účet, z nějž se penze vyplácejí, skončil jen loni v minusu částkou 16 miliard korun. Celkem od lidí vybral přes 327 miliard korun. V minulých letech byly minusy sice mnohem větší (vlivem vyšší nezaměstnanosti), ale stárnoucí česká populace bude vytvářet na celý důchodový systém čím dál větší tlak. Odborníci včetně představitelů Asociace penzijních společností ČR se shodují, že by si lidé měli spořit na penzi od chvíle, kdy začnou pracovat. A že větší roli by měli hrát také zaměstnavatelé. Ti by v budoucnu mohli zakládat fondy, z nichž by pak svým lidem přispívali v důchodu. Nutné ovšem budou zřejmě i daňové změny. Celý článek z portálu iHNed.cz si můžete přečíst zde.

další články