Aktuality

24.07.2017

Co vzít v úvahu při přechodu do účastnických fondů?

Ve starých, transformovaných fondech spoří na důchod téměř čtyři miliony Čechů. Kdy a komu se vyplatí přechod do nových fondů?

Od začátku roku 2013 fungují penzijní fondy podle nových pravidel. Bývalé penzijní připojištění s garancí nezáporného zhodnocení dnes již neuzavřete. Místo něj jsou tu nové, tzv. účastnické fondy, které kromě povinných konzervativních strategií nabízejí i možnosti vyššího výnosu. Pokud chcete do penze víc peněz, přestupte do účastnických fondů a zvolte alespoň vyváženou investiční strategii, kde větší část investic jde do akcií. Možnost vyšších výnosů je samozřejmě vykoupena vyšším rizikem, ale pokud máte na spoření do důchodu ještě desítky let, nejistota se samozřejmě snižuje.
Státní podpora zůstává beze změny, a navíc lze nově odečítat více od daňového základu, a to až 24 tisíc korun ročně. „Ročně je tak možné na daních ušetřit až 3 600 korun,“ upřesňuje Jan Sedláček, mluvčí Asociace penzijních společností ČR.
Garanci takzvané záporné nuly mají jen staré fondy. Každý rok musí připsat přinejmenším nulové zhodnocení. Nominální hodnota peněz tak nikdy nemůže klesnout. Nové fondy už tuto garanci ze zákona neposkytují. Díky tomu mohou investovat odvážněji a měly by připisovat (a zatím připisují) vyšší zhodnocení.
Další aspekty, které byste měli při přechodu do nových fondů zvážit, tedy zejména výši poplatků, způsob vyplácení peněz, situaci ohledně příspěvků od zaměstnavatele, dědění či zrušení penzijka, čtěte v článku portálu Aktuálně.cz. Uložen je zde.

další články