Aktuality

17.02.2017

Penzijní spoření v loňském i letošním roce očima prezidenta APS ČR

Prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Poklop pro čtenáře magazínu Bankovnictví okomentoval situaci ohledně spoření na penzi.

Prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Poklop v příloze časopisu Bankovnictví Top finance pro čtenáře shrnul situaci doplňkového penzijního spoření. V článku Zájem o penzijní spoření poroste i v roce 2017, podpoří ho výhodnější daňové úlevy upozornil, že po 1. lednu 2017 je třetí pilíř opět jediným způsobem, jak si soukromě s podporou státu spořit na stáří, a že výsledky roku 2016 ukazují, že penzijní spoření je po částečném útlumu v letech 2013 až 2015 znovu velice atraktivní.

Účastnické fondy lákají střadatele nejen na tradiční benefity, na které jsou zvyklí z penzijního připojištění – tedy na státní příspěvek, možný příspěvek zaměstnavatele a daňové úlevy, ale nabízejí v dlouhodobém horizontu i zajímavější zhodnocení. Lidé si tak mohou volit investiční strategii podle míry rizika i fáze spoření, ve které se právě nacházejí.

Velkou změnou, kterou rok 2017 přináší, je možnost navýšení daňových odpočtů. To se bude vztahovat jak na nové smlouvy, tak na smlouvy stávající. Nově si bude moci účastník snížit daňový základ až o 24 tisíc korun a získat tak ročně 3 600 korun. Dosud byla maximální hranice na 12 tisících korun, takže jde o stoprocentní navýšení maximální možné daňové úlevy. Vzhledem k tomu, že výše průměrné úložky stále stoupá (u doplňkového penzijního spoření je na úrovni 722 Kč), je pravděpodobné, že možnost daňových úlev bude využívat stále více střadatelů.

Výhodnější daňové podmínky začnou platit i pro zaměstnavatele. Dosud byl úhrnný roční příspěvek zaměstnavatele na penzijní spoření do výše 30 000 Kč osvobozen od daně z příjmů fyzických osob. Navíc za tuto částku zaměstnavatel nemusel odvádět ani sociální, ani zdravotní pojištění. Hranice ročního příspěvku zaměstnavatele se nově posouvá až na 50 000 korun.

Prezident asociace Aleš Poklop na závěr článku shrnuje, že rok 2017 by měl navázat na pozitivní trend roku 2016 a zaznamenávat nárůst počtu účastníků i celkového objemu naspořených prostředků v doplňkovém penzijním spoření. Otázkou samozřejmě zůstává, jak se bude vyvíjet situace na světových finančních trzích.

další články