Aktuality

02.01.2017

Daňová zvýhodnění penzijka se od 1. ledna 2017 mění k lepšímu

S doplňkovým penzijním spořením si od nového roku významně polepšíte. Částka, kterou si můžete odečíst od základu daně, se zdvojnásobila na 24 tisíc korun. Ročně tak ušetříte až 3 600 Kč.

Česká televize odvysílala 29. prosince reportáž o novinkách v oblasti doplňkového penzijního spoření. S příchodem roku 2017 dochází k zásadním změnám, které přinesou střadatelům zvýhodnění. U dobrovolného spoření na důchod, jež v současnosti využívá již více než 4,5 milionu lidí, si na daních můžete odečíst oproti loňským 12 tisícům korun dvojnásobek, tedy 24 000 Kč! Nyní vám u třetí uložené tisícovky stát vrátí na daních dalších 150 Kč. Optimální vklad tak stoupá ze dvou na tři tisíce korun a vyšší uložená částka znamená vyšší bonus od státu. Se státním měsíčním příspěvkem 230 Kč a roční úsporou na daních 3 600 Kč čistého (což platí v případě, kdy ukládáte měsíčně tři tisíce a více) jsou celkové výhody pro střadatele celých 6 360 Kč ročně! Nově se zvýhodnění bude týkat také firem, které přispívají na důchod svým zaměstnancům. Příspěvky zaměstnavatele osvobozené od placení zdravotního i sociálního pojištění mohou nyní dosahovat výše 50 000 korun.
Stát podporuje doplňkové penzijní spoření více než sedmi miliardami korun ročně, celou jednu miliardu korun činí daňová úleva lidem a firmám plánovaná na letošní rok. V loňském roce to bylo 670 milionů Kč.

Reportáž České televize, ve které vystoupil mluvčí Asociace penzijních společností ČR Jan Sedláček, můžete zhlédnout zde (v čase 7:23 až 14:14).

další články