Aktuality

23.11.2016

Počet účastníků doplňkového penzijního spoření přesáhl půl milionu

Počet účastníků doplňkového penzijního spoření v účastnických fondech koncem třetího čtvrtletí přesáhl půl milionu, což je od začátku roku růst o 36 procent.

“Ukazuje se, že o vstup do nových účastnických fondů a spoření na penzi je stále větší zájem. Velmi populární je spoření pro děti, počet dětských smluv se blíží k deseti tisícům. Ukazuje se také to, že rodiče dětem spoří stále větší částky. Aktuálně je průměrný příspěvek 577 korun měsíčně, a přibližuje se tak úložce, kterou si spoří dospělí sami pro sebe. Ta mírně převyšuje 600 korun,” říká prezident APS ČR Aleš Poklop.

Celkem si v některém z fondů penzijních společností spořilo na důchod 4,543 milionu účastníků, z toho 4,042 milionu v transformovaných fondech. Do těch již nelze vstupovat, proto v nich počet účastníků pozvolně ubývá. Penzijní společnosti koncem září spravovaly ve fondech třetího pilíře 373,3 miliardy Kč, z toho v transformovaných fondech 357,5 miliardy a v účastnických fondech 15,85 miliardy Kč. Objem spravovaných peněz od začátku roku v transformovaných fondech vzrostl o 5,4 procenta a v účastnických fondech o 56 procent.

Příspěvek zaměstnavatele pobíralo na konci třetího čtvrtletí k penzijnímu nebo doplňkovému spoření 939500 účastníků, tedy 20,7 procenta z celkového počtu. V účastnických fondech vzrostl ve sledovaném čtvrtletí počet účastníků s příspěvkem zaměstnavatele o 9,3 procenta. Zatímco průměrný příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění činil 731 Kč měsíčně, v případě doplňkového penzijního spoření dosáhl 807 Kč měsíčně.

O kvartálních výsledcích penzijních společností informovala například ČTK, zprávu si můžete přečíst zde.

další články